Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Активното участие на ЕС в решаването на Кипърския въпрос в центъра на разговорите на Юнкер в Кипър

Снимка: Бранислава Бобанац

Активното участие на Европейския съюз в решаването на Кипърския въпрос, проблемите на икономиката и енергийното сътрудничество са в центъра на разговорите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на започналото му днес двудневно посещение в Кипър.

Уникална възможност за решаване на Кипърския въпрос съществува в момента и тя не трябва да бъде загубена, заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер след срещата си с президента на Кипър Никос Анастасиадис. Той призова кипърците да я използват, за да постигнат добро решение. Това ще бъде добра новина не само за Кипър, но за целия ЕС, посочи председателят на Европейската комисия.

Активното участие на ЕС в преговорите за решаване на Кипърския въпрос, които са под егидата на ООН, и координирането на международните усилия в този процес Жан-Клод Юнкер обсъди и със специалния съветник на генералния секретар на ООН в Кипър Еспен Барт Ейде. Еврокомисията ще подпомогне двете кипърски общности, специално кипърските турци, за ефективното функциониране на новия обединен Кипър в общото европейско семейство.

Кипър може да стане добър пример за всички останали страни, заедно с Португалия и Ирландия, заяви още Юнкер, коментирайки икономическото развитие на островната държава, която изпълнява тригодишна антикризисна програма, договорена с тройката международни кредитори. Кипър преживя тежка криза през 2013 г., но днес той е много различен, финансовият сектор се стабилизира, вие сте готови да се възползвате от възможностите на бъдещето, подчерта председателят на Еврокомисията.

Анастасиадис и Юнкер са обсъдили и ролята на Кипър за развитие на енергийното сътрудничество и енергийната сигурност на ЕС, осъществяването на различни енергийни проекти в региона, както и възможностите за финансовата им подкрепа от европейските фондове. И двамата се съгласихме, че откритите в Източното Средиземноморие въглеводороди могат да се превърнат в катализатор за по-широко сътрудничество в региона, допринасяйки за стабилността и икономическото развитие, и в крайна сметка за мира и сигурността, заяви кипърският президент.

Жан-Клод Юнкер е на първото си официално посещение в Никозия в качеството си на председател на Европейската комисия. Правителството оцени визитата като "особено важна".

Председателят на Еврокомисията се среща днес и с лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ. Работният обяд, който събра председателя на Еврокомисията и лидерите на двете кипърски общности в Дома за сътрудничество в буферната зона на Никозия, е първата подобна тристранна среща на най-високо европейско ниво.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна