Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Камерън представи британската стратегия за борба с екстремизма

Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Британският премиер Дейвид Камерън представи стратегията на страната за борба с екстремизма. В реч в Бирмингам Камерън обеща да се справи с проблемите на интеграцията на мюсюлманите в британското общество, представянето на "изкривената" екстремистка идеология и радикализацията на младите хора:

Като премиер, искам да работя с вас, за да се изправим срещу и да победим тази отрова. Трябва да изобличим екстремизма какъвто е: система от вярвания, която възхвалява насилието и поробва хората, най-вече мюсюлманите. Трябва да противопоставим техния фанатизъм, агресия и теокрация на нашите ценности.

Стратегията на британското правителство включва изследвания на разпространението на екстремизма, проповядване на британските ценности, законови промени, засилване ролята на медийния регулатор, наказателна отговорност за радикализацията в затворите и в интернет:

Откъдето и да сме, какъвто и да е произходът и религията ни, има неща, които са общи – всички сме британци. Уважаваме демокрацията и законите. Вярваме в свободата на словото и свободната преса. Имаме равни права, независимо от расата ни, пола, секусалността или вярата ни. Имаме уважение към различните вероучения, но очакваме те да уважават британския начин на живот, подчерта британският премиер Дейвид Камерън. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна