Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Одобриха на второ четене промените в Закона за митниците

Митническите служители вече могат да задържат предполагаеми престъпници

Проверяват обекти и лица, за които има данни, че подготвят престъпление по НК и Закона за данъците и акцизите

Митническите служители ще извършват и оперативно-издирвателна дейност, решиха депутатите с промените на второ четене на Закона за митниците. С промените в закона митническите органи вече ще могат да проучват обекти и лица, за които има данни, че подготвят извършването на престъпление от НК и Закона за данъците и акцизите. От "БСП лява България" заявиха, че по този начин се дублират функции с МВР и ДАНС, а митниците нямат капацитет да извършват тази дейност. Депутатът Красимир Янков попита бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов:

Вие тогава като министър не го ли установихте, че има необходимост няколко служби да имат предмет на дейност по отношение на една и съща работа, или звената в МВР категорично, вие вносителите, казвате, че не работят. Създаваме хаос, най-вече в службите за сигурност.

Цветанов реплекира:

Да, така е, вие сте абсолютно прав. Аз имах принципна позиция и като вицепремиер и министър на вътрешните работи не позволих това нещо да се случи. Сега обаче, когато има формирано правителство, което се подкрепя от парламентарното мнозинство, аз се съобразявам. Господин Янков, има текстове, които аз не гласувам днес в пленарна зала.

Благодаря ви, господин Цветанов. Кой ви принуди? Коалиционните партньори? Това е бремето на коалицията, която формирахте като амалгама, за да управлявате, заяви социалистът.

Председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова защити промените в закона:

Моите уважения към МВР, но те не могат да бъдат пенкелер във всички области, за да бъдат перфектни в спецификата на отделни видове престъпления. Митница може да изгради капацитет така, както такъв е изграден в МВР и мисля, че този капацитет би могъл да бъде и по-висок, защото ще бъде фокусиран върху определен вид престъпления. 

Решено беше митническите органи, които задържат лица, да ограничават единствено правото на свободно придвижване, като срокът на задържане да не може да бъде повече от 24 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна