Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пробите за антракс от конфискуваните меса във Варненско са отрицателни

Снимка: БТА

Областният управител на Варненска област Стоян Пасев съобщи след заседание на кризисния щаб, че всички проби за антракс от месото и месните продукти, конфискувани в понеделник от транжорната в "Аспарухово", са отрицателни. По този начин рискът за разпространение на заразата е минимален.

Оказа се, че месните продукти и каймата, които бяха иззети на 20-и юли, не са заразени, въпреки че пробите от плота в транжорната, на който се транжира месото, бяха положителни. Според кризисния щаб вероятно това се дължи на обеззаразяването, което е направил собственикът на транжорната Пламен Илиев, при което обаче са останали следи, засечени от пробите на Българската агенция за безопасност на храните.

Всичките 23 заведения за бързо хранене, както и един кулинарен магазин и шест ресторанта в курорта "Златни пясъци", са отворени, но кухните им са затворени и те могат да продават само топли и студени напитки и всичко друго, освен скара и месо. След като излязат пробите, които трябва да бъдат пратени в Националния диагностичен институт на БАБХ в София, и кухните на посочените заведения ще бъдат отворени. Дотогава там са поставени предупредителни табели. Пробите ще бъдат окомплектовани в четвъртък и ще заминат за София същата вечер. Очаква се кухните на заведенията да бъдат отворени идната седмица.

Кризисният щаб все още работи и се следи какво се случва с животните, които бяха ваксинирани в село Млада Гвардия, тъй като те все още са под карантина. Очаква се, след като премине задължителният период за придобиване на имунитет от 7-8 дни, от Агенцията да разрешат отново пашата.

Все още не е ясно кои са четиримата задържани от полицията заради инцидента. От прокуратурата засега не дават никаква информация, освен че хората са от Варна и региона.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна