Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Калфин: Населението е намаляло с 500 000 души от 2001 до 2011 година

Тази година са регистрирани 58 000 млади безработни

Народното събрание ще разисква демографската перспектива пред страната и мерките по демографската криза на следващия парламентарен контрол. Разискването беше инициирано от социалистите, подкрепено от 57 народни представители освен от "БСП лява България", Патриотичния фронт и Българския демократичен център. Лидерът на БСП Михаил Миков се мотивира с това, че в момента се обсъжда проектобюджетът за следващата година и дискусията е изключително належаща:

Това трябва да се дискутира тук, но не само като стратегия. На хората им е омръзнало от стратегии. Като конкретни и ясни мерки, които да подпомогнат семействата в отглеждането на техните деца. Не може да има ограничен бюджетен ресурс, когато става въпрос за перспективата пред страната за бъдещето на страната, защото демографската криза, спадащата раждаемост, демотивацията за отглеждане на деца крият тежки рискове и то в един по-краткосрочен план.

Вицепремиерът Ивайло Калфин съобщи по време на парламентарния контрол, че 58 000 са безработните млади хора, регистрирани тази година. Населението е намаляло с половин милион души в периода 2001-2011 година, а над 155 000 души са емигрирали от страната.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени