Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската армия продължава операцията в Сирия и Северен Ирак

| обновено на 25.07.15 в 15:09
Ахмет Давутоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турската армия предприе трета вълна от въздушни удари и наземни атаки срещу цели на "Ислямска държава" в Сирия и лагери на радикалната Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северен Ирак.

Турският премиер Ахмет Давутоглу потвърди операцията, като подчерта, че действията ще продължат докато има заплаха за страната. Използвани са бомби с лазерно насочване. От територията на Турция са извършени и нападения с танкове и артилерия. До границата със Сирия се прехвърлят допълнителни военни сили и техника. Има сведения, че освен турски са участвали и самолети на международната коалиция, на която Анкара разреши да ползва авиобазите ѝ. 

По-рано Давутоглу заяви, че страната му ще защитава границите си както сметне за необходимо и няма да съгласува с никого военните операции в Сирия. Турция е уведомила ООН за предприетите въздушни удари срещу "Ислямска държава" с обяснението, че сирийското правителство нито е способно, нито желае да се справи с радикалната ислямистка групировка, предаде Ройтерс. В писмо до генералния секретар Бан Ки-мун и Съвета за сигурност Анкара оправдава действията си, като се позовава на Член 51 от Устава на ООН. Текстът се отнася до отделното и колективно право на самоотбрана срещу въоръжено нападение. 

От ПКК обявиха, че сключеното примирие с Турция е изгубило смисъл след интензивните удари срещу техните лагери в Ирак.

Междувременно турската полиция извърши арести на над 590 джихадисти от "Ислямска държава" и бунтовници от ПКК в редица градове, предаде Франс прес. Мащабната полицейска операция срещу предполагаемите екстремисти на турска територия започна вчера следобед, като днес бяха проведени арести в провинциите Истанбул, Анкара, Адана, Коня и Маниса. Много от задържаните са чужденци.

Турските власти обявиха забрана на свикана за утре мирна демонстрация в Истанбул на основание потенциални провокативни действия и натовареното движение в града. Протестът срещу насилието след самоубийствения атентат в Суруч, взел живота на 32 души, бе подкрепен и от няколко депутати от опозицията.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна