Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Морето през август става по-опасно

Снимка: Цецо Папазов

80 % от удавянията у нас стават на неохранями водни площи, а само 20 на сто - по морските курорти. Най-често причината за инцидентите са неспазването на указанията на спасителите и подценяване на флаговата сигнализация.

Спасителите предупреждават, че през август морето става по-опасно. От началото на годината до сега случаите на удавяния у нас са 31, от които загиналите деца са четири.

Не може да се каже кои черноморски курорти са най-опасни и кой по-малко, поясни Антон Налбантов, директор на спасителната служба на Българския червен кръст:

С наближаването на месец август морето вече започва да става по-бурно. По-висок бал на вълнение се наблюдава и съответно се образуват мъртви вълнения.  

Той поясни, че Черно море става по-опасно през месец август заради ветровете, които започват:

Това са климатичните особености в нашата страна. Започват ветрове, които местните наричат "мелтени". През август това усложнява, така да се каже, морето.

Антон Пантов сподели няколко съвета, които е добре да се спазват хората на морето:

Жълт флаг – да не се влиза с надуваеми предмети, защото е изключително опасно. Родителите да държат децата си много близо до себе си. Хората да не влизат в морето употребили алкохол и два часа след ядене. Да ползват плавателни съдове, било то лодка, водно колело, джет или други атракциони, с поставени спасителни жилетки.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна