Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коригираният обвинителен акт срещу Христо Бисеров отново е в Софийския градски съд

| обновено на 28.07.15 в 18:15
Снимка: БГНЕС


Обвинителният акт срещу бившия заместник-председател на Народното събрание Христо Бисеров отново е в Софийския градски съд (СГС). От прокуратурата уточняват, че той е коригиран според указанията на съдия-докладчика Снежина Колева, която в началото на май прекрати делото заради допуснати в обвинителния акт съществени процесуални нарушения.

Макар разследването срещу Бисеров да беше анонсирано като дело за пране на пари, в крайна сметка той беше изпратен на съд за неплатени данъци, недекларирани сделки с валутни ценности и за затаяване на истина в имотната си декларация пред Сметната палата.

Съдия Колева поиска от държавното обвинение да конкретизира какъв е източникът на укритите суми, кога са придобити, на какво основание са облагаеми и каква е данъчната основа. Съдът откри и други дефицити, свързани с имотното състояние на бившия силен човек в ДПС.

Христо Бисеров е с мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 25 000 лева, има забрана да напуска страната, а преди време Софийският градски съд запорира имущество на обща стойност 1,5 милиона лева, собственост на Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков. Претенции към двамата има Комисията за гражданска конфискация. Прокуратурата пък твърди, че работи по линията, че двамата са прали пари.

При първото връщане на делото главният прокурор Сотир Цацаров обеща бърза корекция на обвинителния акт, съобразена с указанията на съда, и декларира готовност - при евентуално ново връщане държавното обвинение да не се разколебава в желанието си случаят да приключи с финален съдебен акт. 

Според главния прокурор наблюдаващият прокурор е направил всичко възможно да отговори на указанията на съда, свързани с мотивировката на обвинителния акт и изложението на фактическата обстановка. Цацаров изрази надежда да се стигне до насрочване на делото в открито съдебно заседание, макар при връщането му преди два месеца той да заяви, че колкото пъти обвинителният акт бъде връщан на прокуратурата, толкова пъти тя ще го внася.

Сотир Цацаров отклони въпроса, защо Бисеров е на съд само за недекларирани доходи и неплащане на данъци, а не за пране на пари, както започна разследването срещу бившия втори човек в ДПС. Цацаров препоръча, тези въпроси да бъдат отправени към наблюдаващия прокурор Боряна Вецова. Обвинител номер едно коментира темата преди извънредното заседание на ВСС, на което се обсъждат промените в Конституцията и проекта на Закона за съдебната власт, на който главният прокурор в пространно изложение, постави оценка „2“. Що се отнася до промените в Конституцията, Цацаров смята, че като плод на консенсус, те са една добра новина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна