Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турският президент иска сваляне на имунитета на политици, свързани с терористични групи

Реджеп Таийп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че е невъзможно мирният процес с кюрдските бунтовници да бъде продължен и че политиците, свързани с "терористични групи", трябва да бъдат лишени от имунитет, предаде Ройтерс.

Невъзможно е за нас да продължим мирния процес с онези, които заплашват нашето национално единство и братство, заяви Ердоган на пресконференция, преди да отпътува на официално посещение в Китай.

По думите на турския президент Кюрдската работническа партия (ПКК) е саботирала процеса, а за възобновяването на преговорите е необходимо Турция да бъде прочистена напълно от присъствието на терористични групировки, свързани с кюрдските екстремисти. Ердоган заяви, че Турция ще вземе всички необходими мерки за осигуряване на своята безопасност и няма да отстъпи от борбата срещу тероризма.

В отговор на изявлението на Ердоган лидерът на прокюрдската Народна демократична партия Селахатин Демирташ отрече обвиненията, че организацията му има връзки с "терористични групи" и заяви, че е наказана от властите заради успеха си на изборите, съобщи Ройтерс. Пред членовете на своята парламентарна група Демирташ заяви:

Не сме извършили непростими престъпления. Единственото ни престъпление е, че спечелихме 13% от вота на парламентарните избори. 

Демирташ обвини още Ердоган, че възпрепятства плана, предложен от кюрдите, за разоръжаване и примирие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна