Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"24 часа" помества на първа страница предложения на Реформаторския блок за промени в Наказателния кодекс, целящи пресичане на корупцията на високите етажи на властта.

Реформаторите предлагат „абсолютна забрана министри, кметове, членове на политически кабинети и чиновници да разговарят на четири очи със съдии, прокурори и следователи. За нарушение на забраната участниците в такива разговори трябва да лежат от 2 до 5 години в затвора, предвиждат текстовете, внесени от група начело със съпредседателя на Реформаторския блок Найден Зеленогорски. Нарушителите на забраната ще бъдат и глобявани с 50 хиляди лева. Същите наказания ще важат и за непубличен разговор на министър с член на регулаторен орган. За да не бъдат наказани, разговорът им трябва да е публичен, т. е. на него трябва да присъстват поне още трима души“, допълва вестникът.

Реформаторите са „се изчерпали“ и със сегашната си структура блокът „не може да бъде нито стабилен партньор, нито стабилна коалиция“, пише в друга публикация "24 часа", цитирайки изявление на здравния министър Петър Москов.

„Армията закъса, липсват 4 хиляди бойци“, признава министърът на отбраната Николай Ненчев пред "Труд". „Хиляда и двеста от свободните щатове са за офицери. Министърът е притеснен от кадровия недостиг, тъй като за определени длъжности се чувствала липсата на обучени специалисти. Според него бюджетът за заплати на военните щял да стигне, за да бъде платен трудът на бойците до края на годината“, пише "Труд".

„Пенсионираните чиновници, които продължават да работят в администрацията, ще бъдат уволнени. Това предвижда поправка в Закона за държавния служител, внесена в Народното събрание в петък“, пише същият вестник.

"Труд" предава и съобщението на Министерството на финансите, че бюджетният излишък през юли е достигнал 801 милиона лева. Постъпленията в хазната до края на миналия месец са надминали 19 милиарда лева - с близо 2 милиарда и 200 милиона повече в сравнение със същия период от миналата година.

„Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу България заради начина, по който се съдят длъжници у нас“, съобщава "Стандарт"„Сега Гражданско-процесуалният кодекс позволява това да става по бърза процедура, без възможност на длъжниците да се противопоставят. В разрез на правото на Европейския съюз били и правилата за продаване на имущество.“ В Брюксел са започнали проверка на съдебните практики у нас по жалба от „Центъра за европейска интеграция на България и за защита на правата на човека“, която е била подадена още през февруари миналата година, става ясно от публикацията.

Печатните издания тази сутрин отразяват и събора, посветен на годишнината от възникването на социалистическото движение в България. „Червените събраха 50 хиляди на Бузлуджа.Михаил Миков призова актива за пълна мобилизация за предстоящите избори“, пише "Стандарт".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна