Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама представи дългоочаквания си план за преустройство на американската енергетика

| обновено на 04.08.15 в 11:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Барак Обама представи дългоочаквания си план за преустройство на американската енергетика, което трябва да намали драстично вредните емисии от въгледобивната индустрия. Президентът подчерта, че програмата ще доведе до по-здравословни условия за живот и по-изгодни цени за крайните потребители.

До 2030 година въглеродните емисии от топлоцентралите трябва да бъдат сведени до 32 на сто под равнището от 2005 година. Въглищата ще бъдат заменени с възобновяеми източници, чийто дял в енергийния микс ще нарасне от настоящите 10 на 28 процента.

Обама определи новите правила като "най-важната ни стъпка" срещу глобалното затопляне и отхвърли обвиненията, че той ще доведе до повишаване на безработицата и поскъпване на електричеството.

Убеден съм, че няма по-сериозна заплаха за нас и за бъдещите поколения от измененията в климата. 14 от 15-те от най-горещите години в историята се паднаха в първите петнадесет години от това столетие. Промяната в климата вече не е бъдеще, което предричаме за децата и внуците ни. Ние сме първото поколение, което я усеща, и последното, което може да стори нещо. Затова искам Съединените щати да поведат света срещу това предизвикателство.

Обама говори за първото поколение, което усеща ефекта от промяната в климата, и последното, което все още може да направи нещо по въпроса:

Това е един от редките случаи заради величината и мащаба му. Ако не се справим, процесът може да се окаже необратим и да не успеем да се приспособим достатъчно. Когато става дума за климатичните промени, има случаи, в които може да е прекалено късно.

Новите рестрикции са най-значимата стъпка, която страната е поемала по въпроса с климатичните промени. Смята се, че ограничителните мерки за централите ще доведат и до намаляване случаите на астма със 70 процента.

Регулацията предвижда всеки щат да представи своя програма пред Агенцията за защита на околната среда, като действия по нея ще има при следващия президент.

ООН и ЕС незабавно приветстваха инициативата на Барак Обама. Очаква се тя да доведе до разгорещен дебат по време на кандидатпрезидентската кампания, тъй като среща остра съпротива от републиканците и бизнеса. Някои въгледобивни компании ще поискат съдебно решение, което да спре действието на плана. Опонентите коментират, че предложението ще повиши цените на енергията и ще доведе до покачване на безработицата.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна