Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС призова Турция към "съразмерни действия" срещу бунтовниците от ППК

| обновено на 04.08.15 в 17:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан призова Турция към "съразмерни" действия срещу "тероризма", за да се избегне прекратяването на мирния процес с кюрдските бунтовници.

В разговор с турския министър по европейските въпроси Волкан Бозкър еврокомисарят посочи, че Анкара има правото да реагира срещу всяка форма на тероризъм. Подобни действия обаче трябва да бъдат съразмерни, целеви и в никакъв случай да не излагат на опасност демократичния политически диалог, подчерта Йоханес Хан.

Междувременно трима турски войници бяха убити днес при експлозия на мина в Югоизточна Турция, съобщи АФП. Взривното устройство е било детонирано при преминаването на военен конвой в областта Аракой близо до турската граница с Ирак и Сирия.

Турската армия обвини Кюрдската работническа партия (ПКК) за нападението, като няколко часа по-късно турски изтребители бомбардираха позиции на бунтовниците в района, съобщи Ройтерс. Въздушните удари са продължили 35 минути, като целите на кюрдските бунтовници са унищожени напълно, се казва в съобщение на турската армия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна