Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с психични заболявания достигат отново до психиатрията заради липсата на следболнична грижа

Снимка: БГНЕС

Основната причина хора, отключили вече психично заболяване да достигат отново до психиатрията, е неработещата система за грижа в България. В София има два дневни центъра, всеки с капацитет 30-40 човека. Това каза за "Хоризонт" в предаването "Преди всички" Сабина Найденова, която е с биполярно разстройство, но в същото време е член на Управителния съвет на Националната организация на потребителите на психично-здравни услуги и е инициатор на създаването на групи за взаимопомощ на хора с психични заболявания:

Аз съм лежала, може би, във всички софийски психиатрии. Приемат те на 4-ти километър или в Александровска болница за 2 седмици или максимум 20 дена и те изписват. Това се дължи на начина, по който се финансират тези болници, същото важи и за Центъра за психично здраве, тъй като те се финансират на базата на преминали пациенти. Важното нещо са парите. Независимо от какво те лекуват ти си един източник на доходи за съответното лечебно заведение или лекар и това е, което го интересува, а не да бъдеш излекуван.

Тя обясни, че ако човек с такъв тип тежко психично състояние, след като е изписан от болница, не намери сам свой психиатър, който да поддържа състоянието, никой друг няма да съдейства за това и той ще се върне в кризисна фаза:

Няма никаква работеща система, която да каже – имаме един човек, изписан от психиатрията, да го включим в група за обучение на симптоми, в група за взаимопомощ или в някакви други дейности. Ти се прибираш вкъщи и гледаш по 24-часа в денонощието в една точка. Обикновено, веднага след като те изпишат от болницата, ти си уволнен, защото носиш болничен за психично заболяване. Ти оставаш вкъщи без работа и приятели. Ти си стабилизиран и си добре, но няма система, която да те хване и да ти помогне да останеш добре. В един момент ти отново започваш да вървиш към дестабилизация и психичната криза.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна