Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нападателят от влака е пътувал за Сирия от Франция

| обновено на 22.08.15 в 18:26
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Нападателят от влака от Амстердам за Париж е пътувал за Сирия от Франция, съобщи испански източник, свързан с борбата с тероризма. По думите му, мъжът е живял в южния испански град Алхесирас в продължение на година. След това през 2014 е решил да се премести на френска територия, откъдето е заминал.

За това, че нападателят вероятно  е живял в Испания през миналата година година и в Белгия през тази, съобщи и френският вътрешен министър Бернар Казньов. По думите му се предполага, че мъжът е бил член на радикално ислямистко движение Казньов  обаче посочи, че самоличността му не е потвърдена.

Френско издание цитира източници по сигурността, които твърдят, че през май мъжът е бил забелязан на самолет пътуващ от Германия за Турция, като се предполага, че той е влязъл на сирийска територия.  

Рано тази сутрин нападателят беше транспортиран от полицията в париж за разпит в антитерористичното звено на прокуратурата.
 
Бернар Казньов съобщи още, че французин е първият мъж, който се е сблъскал с него преди двамата американци да го обезвредят:
 
Френски пътник, които се опитвал да отиде до тоалетната, се е озовал срещу мъж, който носел на рамо автомат от типа на Калашников. Той смело се е опитал да го обезвреди преди нападателят да успее да стреля няколко пъти. След това се намесили двама американци, успели да го спрат и да вземат оръжието му.

Американците също разказаха пред медиите как точно са се развили събитията във влака. Пред "Скай Нюз" Антъни Садлър - приятел на двамата военни, който е бил с тях по време на пътуването, каза:
 
Доста е нереално. Пътувахме и си мислехме, че ще отидем в Париж за уикенда. Чуваш доста за тероризма, особено в Съединените щати, но никога не мислиш, че ще ти се случи на теб. Искам да аплодирам приятелите си затова, че бяха на място.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна