Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ненчев: Ремонтът на МиГ-овете в Полша ще е около 40% по-евтин, отколкото предлага Русия

Снимка: БГНЕС

Изключително важно е да се работи по отношение на т.нар. "хибридни войни". Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев при откриването на учебната година във Военната академия "Георги Раковски". Министърът открои заплахите в региона към момента:

Незаконната анексия на Крим и последвалата дестабилизация на Украйна чрез обособяването на т.нар. "Донецка и Луганска народни републики" дадоха своето негативно отражение върху сигурността не само на Черноморския регион, но и в цяла Европа. Конвенционалните методи и средства, откритите индиректни стратегии и тактики, информационната война, икономическият и търговският натиск, използването на енергийната зависимост за постигането на политически цели са познати отпреди. Това, което е новост обаче, е ефективното комбиниране или един хибриден модел, който е изключително опасен за днешната сигурност.

Ненчев коментира и сделката за ремонт на българските изтребители МиГ с Полша:

Ние сме финализирали всички клаузи по договора. От наша страна няма никакво препятствие той да бъде подписан дори и следващата седмица. В Полша обаче има процедури, които по някога отнемат време. Вярвам, че още в рамките на този месец ще получим два двигателя, за да бъдат спокойни военновъздушните ни сили, те са и без друго спокойни, преди малко разговарях с генерал Радев, каза, че имаме още два двигателя, които от днес буквално са на разположение и още два, ще бъдат отремонтирани, тоест ще бъде увеличен ресурса с наши средства. Първоначалната цена, която договаряме, е около 25 до 30 процента по ниска, от тази, която ни предлага Русия. Но, тъй като Полша е страна-членка на ЕС и на НАТО, няма да платим ДДС, което означава още 20 процента по ниска. Тоест цената ще бъде с около 40%, да не кажа повече…

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна