Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Умерен оптимизъм от възобновяването в Никозия на преговорите по кипърския въпрос

Среща за обединяването на Кипър
Снимка: Бранислава Бобанац

Умерен оптимизъм отбеляза възобновяването днес в Никозия на преговорите по уреждането на кипърския въпрос. Основна тема в продължилите три часа и половина разговори днес между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ бяха въпросите, свързани със собствеността и управлението на бъдещия обединен Кипър. 

Дискусиите по въпросите на собствеността за постигане на конкретни договорености ще продължат в работните групи от експерти и в преговорните екипи през следващите две седмици, до насрочената за 14 септември нова среща на двамата лидери. Целта е да се уточнят критериите, по които независимата комисия по имуществените въпроси, за чието създаване Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ се договориха през юли, ще решава връщането или замяната на имотите на кипърските гърци и кипърските турци или обезщетяването на собствениците. Всяка от двете преговарящи страни предлага по повече от 20 критерия.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис коментира решаването на Кипърския проблем, свързвайки го с очакваните резултати за ефективно използване на залежите от природен газ в Източното Средиземноморие. Това той посочи в отговор на журналистически въпрос за обявеното от италианската компания ENI откриване на най-голямото газово находище в Средиземно море в близост до Египет. Анастасиадис заяви, че така се засилва геостратегическата роля на страната, тъй като природен газ за Европа или Турция може да премине само през територията или изключителната икономическа зона на Кипър.

Според специалния съветник на генералния секретар на ООН по Кипърския въпрос Еспен Барт Ейде двамата лидери Анастасиадис и Акънджъ водят позитивен и конструктивен диалог, който продължава да дава тласък на преговорния процес, за постигането на цялостно и взаимноизгодно решение за всички възможно най-скоро. Днес следобед Ейде има отделни срещи с президента на Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна