Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папата разреши да се опрощават жените, направили аборт

| обновено на 01.09.15 в 17:22
Папа Франциск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск даде разрешение на католическите свещеници да опрощават жените направили аборт. Това той направи чрез специално писмо във връзка с Юбилейната година на милосърдието, която започва на 8-ми декември и ще приключи на 20-ти ноември 2016-та година.

Разрешението се отнася за целия период на юбилея, през който католическите свещеници да дават прошка на жени направили аборт, на хора склонили бременни да го направят, на лекари, които са го извършили. От Ватикана припомнят, че за Римо-католическата църква абортът е толкова тежък грях, че онези, които са го направили или причинили, си навличат автоматично отлъчване. Той може да бъде опростен официално само от главния изповедник в една епархия или от християнски мисионер.

Във връзка с  юбилейната година на милосърдието, Папа Франциск поиска още амнистия за затворниците, защото „много от тези хора, които заслужават наказанието си, са осъзнали извършената от тях несправедливост и искрено желаят да се интегрират в обществото и да бъдат полезни”.

Юбилейната година на милосърдието е специален повод за католиците да отидат на поклонение и да поискат опрощаване на греховете си. Интересен факт е, че в Италия до 1978.г  абортът, според закона, е бил смятан за престъпление. След референдум,  законът е променен и жените могат да прибягват до аборти в публични болнични заведения.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна