Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открит е нов случай на бруцелоза в Рила

Снимка: БГНЕС

Болните от бруцелоза в гр. Рила са вече 33 – открит е нов случай при мъж от градчето, съобщиха от Областната инспекция по здравеопазване в Кюстендил. Той се е оказал здравно неосигурен и отказвал да влезе в болницата, държал се агресивно, но накрая склонил да го хоспитализират в столично заведение за лечение. Това е задължително в такива случаи, казаха здравни експерти.

Проблемът, според тях, не е заразена храна, а контакт със заразено животно. Преодобладаващо болните имат частно стопанство от кози, овце, крави. Досега са изследвани потенциално всички, които са консумирали заразено мляко или месо. Прогнозите са случаите на заболели да са все по-малко, но такива ще има, става дума за епдимеия от бруцелоза, коментираха от Здравната инспекция в Кюстендил.

Общият брой на евтаназираните животни в Рила и близките села към 31 август т.г. са 212 кози, 4 крави, 11 овце и 3 домашни кучета. 22 са заразените обекти или стопанства в гр. Рила, 7 в с. Смочево, община Рила, едно в Рилския манастир, 4 болни кози са умъртвени и в с. Мурсалево от съседнита община Кочериново, обявиха от областната администрация в Кюстендил.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна