Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите от АБВ няма да подкрепят промените в Конституцията

Снимка: БГНЕС

Депутатите от АБВ няма да подкрепят промените в Конституцията и при гласуването им в пленарната зала. Това заяви лидерът на партията Георги Първанов. Той напомни, че АБВ е осигурила подписи в знак на съгласие за промените в основния закон, но това не означава, че ще гласува "за" на първо четене.

Няма да гласуваме "за" на първо четене. Това произтича от всички позиции, които ние сме приемали досега. Без нашите гласове, въпреки всичко, вносителите ще имат своето конституционно мнозинство - над 160 гласа, и макар и не по най-ускорената процедура обсъждането ще продължи, заяви лидерът на АБВ.

АБВ ще подкрепи на второ четене промените, свързани с разделението на ВСС на две колегии и засилването на правомощията на инспектората, но не и квотното разпределение в колегиите. Първанов обяви.

В споразумението за партньорство на АБВ с ГЕРБ ние ангажименти за това да мачка някой прокуратурата с политическо менгеме такъв ангажимент не сме поемали, каза лидерът на АБВ.

По повод проекта за антикорупционен закон Първанов посочи, че повече доверие в аванс няма да бъде давано и трябва да бъдат проведени задълбочени разговори в рамките на управляващата коалиция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна