Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Движение "България на гражданите" започва подписка в подкрепа на антикорупционния закон

| обновено на 06.09.15 в 16:10
Снимка: БГНЕС

Партия "Движение България на гражданите” започва подписка в подкрепа на законопроекта за антикорупция, който беше отхвърлен от народните представители в началото на седмицата. Подписите трябва да бъдат внесени в Народното събрание преди представянето в зала на новия законопроект, което трябва да е в началото на декември.

От ДБГ предлагаме да се осъществи широк дебат по време на кметските избори дали ни е необходим този закон и то със същата интензивност и строгост, с която го предложих. Това означава, че в него влизат кметовете, главните архитектите, болниците, които разполагат с публичен ресурс. Ако цената на съгласието е законът да бъде слаб, не съм съгласна с това. Ние трябва да имаме сериозен и работещ закон, за да знаят хората, че не са недосегаеми. Въпросът за анонимните сигнали е въпрос, който се решава между първо и второ четене.


Това каза за "Хоризонт“ вицепремиерът Меглена Кунева и лидер на "Движение България на гражданите“, част от Реформаторския блок:

Това са неща, които имат важно значение по време на местните избори. Всички кандидати от Движението ги помолих да декларират пред мен дали се страхуват, ако се направят имуществени проверки на тях и техните роднини. Всички декларираха „не“. Предлагаме за всеки глас, който е бил „против“, да застанат 1000 гласа, които да убедят народните представители, че са „за“ и че има смисъл да се чуят хората. Не мога да разбера в тази ситуация как можеш да се въздържиш и изобщо да нямаш мнение.

Според нея, когато човек защитава непопулярни тези сред политиците, единственият му съюзник е общественото мнение и българските гражданите:

На общественото мнение никой политик не може да издържи. Когато стана дума за анонимните сигнали, имаше един аргумент . Това значи проверка на такива сигнали преди да се стигне до по-сериозна намеса от страна на бюрото, което създаваме. Този закон не е за обикновените хора или бизнесмени, а е за около 10 хил. души, които обаче са не просто около кацата с меда, а са си натопили ръцете до лактите.

Кунева обясни, че  проектозаконът има ясна подкрепа от страна премиера Бойко Борисов и зад него са застанали всички нейни колеги в Министерския съвет: Обиколих всяка парламентарна група и получих подкрепата от 4 постоянни комисии в НС.

В Пловдив Меглена Кунева заяви, че партия "България на гражданите" създава Национален граждански съвет за реформи. Тя посочи и част от задачите на този орган:

Ще разглеждаме въпроси, свързани с енергетиката например и договорите в енергетиката, с образованието, миграцията. Националният съвет освен това заяви твърдо позицията си в подкрепа на електронното гласуване, за което ние ще правим кампания по време на референдума, но не отстъпваме от идеята за въвеждане на машинно гласуване в цялата страна.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна