Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва приемът на проекти за 50 млн. евро от старата програма за селските райони

Предимство имат младите фермери и животновъди и проектите в селските райони

Снимка: Радина Стоянова


Във Фонд "Земеделие" започва приемът на проекти по мярката за модернизация на земеделските стопанства от старата програма за развитие на селските райони.
Целта е да спасят останали 50 млн. евро от бюджета по програмата, които, ако не бъдат усвоени, ще трябва да се върнат в Брюксел. Извънредният прием на проекти ще продължи до 12 септември и по него ще се финансира само покупка на земеделска техника.

На практика имаме право да разходваме до края на 2015 г. бюджета по Програмата за развите на селските региони за периода 2007 – 2013 г. По мярка 121 целият бюджет беше договорен до момента. Разбира се, в процеса на изпълнение, част от бенефициентите се октазват от изпълнение на своите договори, което, на практика, генерира един остатъчен бюджет. След анализ стана ясно, че това са едни свободни средства – тези 50 милиона, които хората виждат в заповедта за прием.

Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ експертът от Дирекция за развитие на селските райони в МЗХ Владислав Цветанов. Работи се за сключване на договори до предвидения бюджет, допълни той.  Проектите за закупуване на земеделска техника се подготвят сравнително бързо, допълни експертът и уточни, че всеки кандидат трябва да има проект на стойност между 15 000 и 500 000 евро:

Изцяло сме се съобразили с наредбата, която урежда условията за прилагане на мярката. В нея изрично е казано, че в случай на прием той се обявява 10 календарни дни  преди неговото стартиране.

Водещ критерий при избора на проекти за финансиране ще бъде до каква степен отговаря на приоритетите на мярката, а не кой е подал документи пръв, уточни Цветанов. Така с предимство са проектите на младите фермери и животновъди и проектите, които се изпълняват в селските райони. Реален шанс да получат пари за нова техника имат и зърнопроизводителите:

Ако има проекти, които са събрали равен брой точки, тогава вече важи правилото – този, който е подал на по-ранен етап. Но първият и основен критерий са точките.

Без сериозна трансформация могат да бъдат подадени и проекти, които са подадени по новата мярка 4.1, но не са били одобрени. Основната разлика е в техническото оформление на формулярите.

 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна