Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франсоа Оланд: Можем да овладеем бежанската криза

Зигмар Габриел призова ЕК бързо да изработи обща бежанска политика

| обновено на 07.09.15 в 17:25
Снимка: БГНЕС
Френският президент Франсоа Оланд съобщи, че според плана на Европейската комисия (ЕК) Франция ще приеме 24 хиляди бежанци през следващите две години. Освен това Париж ще е домакин на международна конференция за бежанската криза.

Това е криза, много дълбока и драматична. Но можем да я овладеем и ще го направим.

Франция започва разузнавателни полети над Сирия и обмисля да се включи във въздушните удари срещу джихадистите от "Ислямска държава"
, обяви Оланд.

Германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел призова Европейската комисия бързо да изработи обща бежанска политика, защото всички държави по пътя на мигрантите вече се "задъхват" от потока от хора.

Да, ще се справим да прием 800 хиляди бежанци тази година, да ги подслоним и интегрираме, но мисля, че за всички е ясно, че това не може да се повтаря всяка година. Трябва ни различна европейска политика за бежанците.

Габриел подчерта, че Европейският съюз (ЕС) трябва да направи повече за решаване на конфликтите в страните, от които идват мигрантите.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази задоволство от решението на управляващата коалиция да отпусне 6 милиарда евро за приемането на бежанците в Германия:

За първи път изработихме една обща концепция за предизвикателството, пред което сме изправени - свързано с пристигането на бежанците и хората, търсещи убежище от война и преследване. Това е нашият отговор.

3 милиарда евро ще бъдат включени в бюджета за 2016 г. и още 3 милиарда евро ще бъдат предоставени на провинциите и местните власти, съобщи коалицията. Меркел благодари също на доброволците, които са помогнали и приютили безпрецедентния приток от 20 хиляди мигранти през уикенда. По думите ѝ, новодошлите ще променят страната, но промяната ще е положителна. Меркел отново призова страните от ЕС да поемат своята част от тежестта:

Знаем, че бяхме бързи, когато трябваше да се спасяват банките. Сега трябва да сме също толкова бързи и да вземем необходимите мерки, за да облекчим общините и провинциите.

Еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че разчита страните от общността да подкрепят предложенията на Брюксел за справяне с бежанската криза:

Никоя страна - членка на ЕС не може да се справи с този проблем сама. Можем да преодолеем тази криза само ако действаме като един истински съюз.

Европейската комисия ще предложи в сряда формула за разпределяне на 120 000 бежанци, в допълнение към 40-те хиляди обявени през май, съобщи източник от Брюксел. По новата схема България трябва да приеме още около 1600 души.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна