Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 4 годишно забавяне започва да функционира новото депо за отпадъци в Ямбол

otpadaci
Снимка: БГНЕС

След четиригодишно забавяне депото за отпадъци на Ямбол спира да функционира. Новото регионално депо, на което ще се събират отпадъците от пет общини ще започне да действа в края на октомври. Освен изграждането на първа клетка на регионалното депо, общините Ямбол, Сливен, Стралджа и Нова Загора по проект трябва да извършат рекултивация на старите си сметища. Тъй като сроковете са изключително съкратени, изграждането на новото депо и рекултивацията на старите ще се извършва паралелно.  
Сагата с ямболското сметище продължи близо 4 години, тъй като екологична организация "ДЕН" водеше дела срещу изграждането на новото регионално депо. Вече съществуваше и реална опасност отпуснатите по програма "Околна среда" близо 25 млн. лева да бъдат загубени, каза кметът на Ямбол Георги Славов.

И то заради неистовото желание на екологичното сдружение ДЕН, които толкова дълго си играеха със страховете на хората, че тук ще стане един голям боклукчарник, че старото сметище няма да бъде закрито и рекултивирано. Надявам се всички такива страхове да са вече елиминирани. Новото депо няма нищо общо със старото, то се изгражда по всички екологични правила и норми.

До приключване строителството трябва да бъде избран оператор на депото, както и фирма, която ще извършва сепарирането на отпадъка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна