Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Членство в ЕС в замяна на помощ в бежанската криза, предлагат европейските либерали

Местан: Бежанската криза свари Европа неподготвена

| обновено на 18.09.15 в 17:11
Греъм Уотсън
Снимка: БГНЕС

По-бързо присъединяване на страните от Западните Балкани към Европа искат европейските либерали в замяна на помощ в бежанската криза. Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви по време на среща на либералните партии у нас, че бежанската криза е сварила Европа неподготвена.

Според председателят на Алианса, на либералите и демократите в Европа Греъм Уотсън, решението на кризата е приемането на балканските държави в ЕС, които не са членки:

Господин Юнкер може да каже "никакво разширяване за пет години", но това ще проработи единствено, ако той е готов да подготви едно бързо разширяване след тези пет години. Трябва да има справедлива замяна, ако страните помогнат за разселване на бежанците. На тях трябва да им се гарантира, че те ще присъединят към ЕС, ако отговарят на критериите за членство.

Форумът одобри проект на резолюция. Основният акцент е изработването на нова стратегия за разширяването на ЕС към Западните балкани и Югоизточна Европа.  Като домакин на срещата лидерът на ДПС Лютви Местан подчерта:

Ние получихме информация за позиция на президентите на Словения и на Хърватска, които вече с официално писмо до г-н Туск искат същото.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна