Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сириза" получи втори мандат за правителство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцките избиратели дадоха втори мандат на "Сириза" за правителство. Отново коалиция между "Сириза" и националистите от "Независими гърци" ще упрвлява Атина, стана ясно след проведените в неделя предсрочни парламентарни избори. Очаква се днес да бъде връчен мандат на "Сириза" за съставяне на правителство.

145 депутатски места получава левицата на Алексис Ципрас от 300-членния парламент. Съвместно с "Независими гърци" радикалната левица ще има 155 депутатски места и мнозинство в парламента в Атина. След обявяване на резултатите от вота новият премиер каза:

В Европа днес Гърция и гръцкият народ са синоними на съпротива и достойнство и тази борба ние ще продължим заедно още четири години.Пред нас стоят трудности, но ние имаме стабилна основа. Възстановяването няма да стане с магическа пръчка, но то може да бъде постигнато с тежък труд, каза премиерът Ципрас.

Лидерите на европейската левица първи поздравиха Ципрас за изборната победа.

Консерваторите от "Нова демокрация" останаха втора партия с разлика над 7% от "Сириза".

Трета сила на политическата сцена в Атина отново са крайнодесните от "Златна зора", като партията увеличи влиянието си на тези избори. Антиевропейската партия "Народно единство" на отцепилите се депутати от "Сириза", които искаха излизане от еврозоната и връщането на драхмата, не влиза в парламента.

Едва 56% от избирателите са гласували, което според коментарите, е следствие от разочарованието на гърците от политическите партии. Днес президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на Арексис Ципрас, като в новия кабинет вероятно ще се включат и експерти от служебното правителство.

Като важно послание към европейската левица определи френският президент Франсоа Оланд резултатите от изборите в Гърция. От своя страна председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова за бързо съставяне на стабилно правителство. Очакване за бързо формиране на кабинет със силен мандат за продължаване на процеса на реформи и желание за сътрудничество и подкрепа за усилията на реформи в Гърция изрази и ръководителят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна