Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В открито писмо проф. Димчев призова СУ да бъде пример за хуманно отношение към бежанците

Проф. Александър Димчев
Снимка: nationallibrary.bg

Проф. Александър Димчев от Философският факултет на СУ "Св. Климент Охридски“ написа открито писмо за бежанците, в което призовава университетът да бъде пример за хуманно отношение на обществото. В него той дава конкретни идеи как мигрантите да станат част от нашия живот.

Основната част от проблема е, че хората, които идват тук, са мразени и се страхуват да покажат своята същност. Написах писмо срещу колеги от БАН и други институции, които са се обявили срещу пристигането на големи групи от хора. Те ги определят като заплаха за християнството и цивилизацията. За мен миграцията е нормално явление, предизвикано от геополитически фактори. Това обаче няма да предизвика сериозен разрив, ако Европа се обедини и намери стратегия как да бъдат разпределени тези хора. Тези хора трябва да бъдат интегрирани.
Това каза зa “Хоризонт” в предаването “Преди всички“ проф. Димчев.

Той обясни, че има колеги, които подкрепят идеята, и такива, които са против:

Аз смятам, че Софийският университет е мощна организация, която, ако даде пример в обществото, можем да излезем частично от тази бежанска криза. Могат да бъдат поканени представени представители на бежанците  и да им се покаже, че нямаме негативно отношение към тях, както и предложение на МОН за приемане на бежанци във висшите училища.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна