Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хора от двете страни на границата се събраха в Бобешино за събора "Краище"

Традиционният международен събор "Краище 2015", който е свързан и с Деня на независимостта на България,  се организира днес в малкото гранично село Бобешино, съобщи кметският наместник Христина Илиева. Участват местни и свързани с този край от двете страни на границата - от Кюстендилско и Босилеградско. Срещата е пред храма "Св. Йоан Кръстител", чиито зидове и стрехи са до самата гранична бразда. Тукашни краеведи обясняват, че когато европейски геодезисти прокарвали новата държавна граница след Ньойския договор през ноември 1919 год., хората от Бобошено с молби ги склонили да пуснат граничната бразда така, че строеният в края на 19 в. храм да остане на наша територия, искането им било изпълнено.

Превозвачески фирми от Кюстендил специално промениха разписанието на автобусите си до Бобошено така, че да улеснят съборяните и те да пристигнат до отдалеченото селце и да се приберат навреме.

Наблизо, преди 20-тина години е издигнат войнишки паметник - композиция от орнаменти и снето от употреба армейско снаряжение.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна