Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението на ЕС за бежански квоти предизвика протести

| обновено на 23.09.15 в 08:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Няколко източноевропейски държави реагираха остро срещу решението на вътрешните министри за разпределяне на 120 хиляди имигранти, намерили убежище в Италия и Гърция. 

Словашкият премиер Роберт Фицо, чиято страна трябва да приеме на първо време 800 души, бе най-краен в реакцията си. Той заяви, че няма да се съобрази с "диктата" от Брюксел, и заплаши, че ще "блокира" днешната среща на правителствените ръководители.

По-скоро бих рискувал да ни обвинят в нарушение на правилата, отколкото да уважа този диктат на мнозинството, което не можа да се наложи с разумни аргументи, заяви словашкият премиер Роберт Фицо.

Показахме, че можем да бъдем отговорни и солидарни – така френският президент Франсоа Оланд коментира снощното решение. Чешкият му колега изказа обратното мнение: Само бъдещето ще покаже каква грешка бе това, заяви Милош Земан. Освен Чехия срещу решението за задължителни квоти гласуваха министрите от Унгария, Румъния и Словакия. Латвийският министър подкрепи споразумението, но броени часове по-късно стотици негови сънародници изразиха възмущението си по улиците на Рига.

Би Би Си разглежда тези изявления като знак, че единството на Европейския съюз е застрашено повече от всякога. Според Франс прес гласуването на вътрешните министри е влошило допълнително отношенията в Съюза, вече обтегнати заради гръцките дългове. В същото време представител на ООН предупреди, че разпределянето на 120 хиляди души няма да е достатъчно за стабилизиране на ситуацията и че в скоро време това число ще трябва да бъде значително увеличено, предвид рекордния наплив от мигранти през Средиземно море.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна