Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният директор на руската корпорация "МиГ" Сергей Коротков:

МиГ може да прекрати договорите по поддръжка на самолетите у нас, ако ги ремонтира Полша

Полша няма лиценз за ремонтите

| обновено на 26.09.15 в 15:11
МиГ-29 от ВВС на България
Снимка: архив
Генералният директор на руската самолетостроителна корпорация "МиГ" Сергей Коротков е уведомил в писмо председателя на комисията по отбрана в Народното събрание генерал Михо Михов, че "руската страна не е предоставяла на Полша лиценз и актуална техническа документация за изпълнение на ремонтни работи по двигатели на самолети". Това съобщи БТА, като се позова на ТАСС.

В писмото се казва, че ако бъде направен такъв ремонт на български МиГ, то руската корпорация ще прекрати договорните си отношения по поддръжка и експлоатация на самолети.

Уточнява се също, че Полша няма право да използва резервни части на самолети за нуждите на трети страни и затова доставката им може да бъде прекратена.

Пред “Хоризонт“ генерал Михов, който е извън София, нито потвърди, нито отрече информацията.


Според изчисленията на руския самолетостроител, поправката в Русия на всеки от 14-те двигатели би струвала малко над 1 000 000 евро.

В края на август министърът на отбраната Николай Ненчев и полският му колега подписаха двустранно споразумение и писмо за намерение за военно сътрудничество. Беше обявено, че догодина Полша може да ремонтира двигателите и агрегатите на шест наши "МиГ 29". По думите на Ненчев, предложената от Варшава цена е с около 30 % по-ниска от руската.

От българското министерство на отбраната потвърдиха, че ще разпространят официално съобщение след писмото, изпратено от генералния директор на руската самолетостроителна корпорация.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна