Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Николов: Енергийната система няма резерви, които да доведат до намаляване на цените на тока за бизнеса

Валентин Николов
Снимка: БГНЕС

Бизнесът отмени националния си протест, планиран за 30-и септември, заради цените на тока за индустрията, но актуални остават условията, които поставиха работодателските организации за реформи в енергетиката.

Бизнесът настоява до 1-ви октомври да бъде факт пътна карта за реформи в енергетиката и да стартира изпълнението ѝ. Министерският съвет да назначи международен одит на системата на енергетиката. Има настояване и да се създаде работна група, с участието на работодателите, за изработване на критериите за избор на членове на управителни органи на държавните дружества в системата на енергетиката. Очаква се и Народното събрание да стартира работа по предложените от бизнеса промени в Закона за енергетиката и Закона за възобновяемите енергийни източници.

Някои от мерките на бизнеса сме съгласни да подкрепим, каза в предаването "Преди всички" заместник-председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов:

Има смислени неща, които предлагат работодателите, които ние отдавна твърдим, но за да има консенсус в обществото и за да можем да изправим някои кривини в системата, като например злоупотреби в някои от предприятията, в някои сектори от енергетиката като възобновяемите източници, но не само. Те трябва да намерят законодателни промени, така че да бъдат коригирани, но това никога не съм твърдял, пък и не мисля, че ще донесе резерви, така че да намалим цената на тока.

Николов категорично подчерта, че няма резерви по отношение на намаляване на цените на тока за бизнеса. Цели се намаляване на изкривяването в системата.

Той каза, че съгласно методиката на КЕВР за определяне на цените, няма обективни причини да се стигне до намаляване на цената на електроенергията за бизнеса:

За бизнеса цената на тока е либерализирана, т.е. те купуват на търгове цената си или от борси. Дори и извън България могат да си купят ток. Реално погледнато цената на тока е пазарна при тях. Единствено надбавките, които слагат при цената на тока, се изчисляват от КЕВР, на база обективни критерии, които са заложени в нормативни документи. Аз не виждам по някакъв начин тези ставки, които изчислява Комисията, да могат да бъдат намалени към момента.

Според Валентин Николов участието на представители на бизнеса в управителните органи на държавните дружества в системата на енергетиката ще повиши доверието в тях, защото те ще взимат решения за управлението на дружеството. За целта не се изисква законова промяна, а е решение на принципала. Той препоръча да се внимава кой ще влезе в бордовете, за да не се стигне до конфликт на интереси.

Цялото интервю с Валентин Николов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени