Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Втори германски министър беше замесен в плагиатски скандал

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен е подложена на остра критика заради разкритията, че една значителна част от нейната докторска дисертация е била плагиатствана. Според експерти на карта е заложена не само докторската й степен, но и политическата й кариера. 

Според професора от "Хумболт университет" Герхард Данеман 27 от 62-те страници основен текст в докторската работа на министър Фон дер Лайен, посветена на измерването на "С-реактивен протеин като диагностичен параметър за откриване на инфекциозни синдроми с преждевременна руптура и терапевтичен релаксация в зародишен етап“, са изплагиатствани, некоректно и не по правилата на научната литература използвани. 

Д-р Фон дер Лайен, която е първата жена-министър на отбраната в Германия, е лекар и е защитила докторска степен преди 24 години в Медицинската академия в Хановер. 

Експертите са на мнение, че 43 на сто от нейната работа е изплагиатстван текст, което я прави научно и етично невалидна.

Засега министър Фон дел Лайен отхвърля всички обвинения към нейната докторска работа. Но така беше и с нейния колега министър Карл-Теодор цу Гутенберг, който също отричаше, но стана първата жертва на т.нар. "плагиатска афера" в Германия преди четири години и не само му беше отнета докторската степен, но се наложи и да подаде оставка като министър. Неговата съдба сподели и бившият министър на образованието Анетте Шаван. 

Докато обаче не излезе официално експертното мнение на академичната комисия, министър Фон дер Лайен е невинна и запазва както докторската си степен, така и министерския пост. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна