Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С тържества във Франкфурт на Майн Германия чества 25 години от обединението си

| обновено на 03.10.15 в 12:18

Германия чества 25 години от обединението си. Всяка година различен град е домакин на тържествата, като тази година това е Франкфурт на Майн, подчерта Маркус Хаас от посолството на Федералната република у нас. За "Хоризонт" той посочи ползите от това важно за света събитие:

Това, което през далечната 1990-та година окрили хората в Германия, за обединението на страната и днес е актуално, но не само за Германия, за цяла Европа и целия свят, а именно демокрация и правова държава, както и върховенството на закона.


Това са нещата, които гарантират свободата и стабилността. И, ако ние сме си взели поука от този процес на обединение и времето след това, то тя е, че правителствата зависят от доверието, което хората изпитват към тях.


Единствено когато се спазват основните права на хората и демократичните принципи, може да има икономически просперитет и обществото да върви напред. Така, че това е основната и главна поука от обединението на Германия, допълни Маркус Хаас.

Четвърт век след германското обединение, страната все повече се утвърждава като водеща политическа сила в Европа. Западна и Източна Германия се обединиха на 3 октомври 1990 година, близо година след падането на Берлинската стена под натиска на масови демонстрации. Премахването на разликите между изтока и запада се оказа много по-бавен процес и някои неравенства дори днес не са заличени. Сега Германия е изправена пред ново предизвикателство - притока на десетки хиляди бежанци.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна