Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: Срещата Обама - Путин изведе Сирия на първо място за сметка на Украйна

Снимка: БГНЕС

Срещата Обама-Путин преформулира дневния ред на руско-американските отношения, изведе Сирия на първо място за сметка на Украйна. Но това, според мен, не предполага директна и взаимна обвързаност и договорка между двете кризи за сътрудничество по двата въпроса. По-скоро се промени средата, в която се развиват събитията в Украйна.

Това каза за предаването "Събота 150“ по програма "Хоризонт“ Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи.

Безспорно това което се случва с кризата в Сирия, срещата Обама-Путин, нейните резултати, има своето отражение върху всички международни проблеми, включително и върху украинската криза.

Според Любомир Кючуков войната в "Ислямска държава" няма друго решение освен военно, там политическо решение не е възможно. Там се налага максимално интернационализиране на участниците – САЩ, Европа, НАТО.

Ако САЩ и неговите съюзници бомбардират Асад, Русия бомбардира опозицията, Турция бомбардира кюрдите, лидерите на "Ислямска държава" могат да спят спокойно, заяви още Кючуков.

Ако международната общност не действа съвместно  и синхронно, то тогава рязко се увеличава рискът от конфронтация между Русия и останалите участници вече и на сирийска почва.

Относно украинската криза Любомир Кючуков коментира:

Предстои да се извърви дълъг път към изграждане на мира в Източна Украйна и той предполага един засилен преди всичко вътрешен политически диалог и очаквам, някой от участниците в него да спомене сакралната фраза "национално помирение", защото без него трудно може да съществува нормално украинско общество. Има ли в един конфликт победители, значи има и победени.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна