Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горските стопанства въвеждат нова система за издаване на превозни билети за дървесина

Снимка: БГНЕС

Информационната система за издаване на превозни билети за дървесина беше представена в Габрово в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов. Северноцентралното държавно предприятие е първото, в което системата е внедрена и работи успешно.

От месец декември електронната система ще бъде внедрена във всички структури на държавните горски стопанства в страната, а от следващата година ще стане задължителна и за собствениците и ползватели на частни гори,обясни при представянето заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов. 17 000 лева струва разработването на системата. Въвеждането ѝ в предприятията в страната ще спести 6 000 000 лева годишно Това е стойността, по оценка на Изпълнителната агенция на горите, на откраднатата дървесина. Премиерът подчерта приноса на работещите в сектора в борбата им с незаконната сеч.

Положиха огромни усилия и с това, което направиха, ние очакваме не само милиони да спестим, но по-важното е, че контрабандата и най-вече незаконната сеч ще бъде предотвратена.

Премиерът пожела „наслука“ на авджиите през новия ловен сезон , който беше открит по-рано днес и ги призова да внимават, за да не се случват инциденти. Министър-председателят направи оглед по трасето на строящия се обходен път на Габрово, за който ЕК отпусна над 44 милиона евро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна