Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николаос Вуцис е новият председател на парламента в Атина

Николаос Вуцис
Снимка: Катя Пеева

Николаос Вуцис е новият председател на парламента в Атина. Той получи 181 гласа от 300 членния парламент.

Кандидатурата на бившия министър на вътрешните работи Николаос Вутцис беше подкрепена от всички депутати от управляващата коалиция.Част от опозицията също гласува в подкрепа на Вутцис.
64 годишният председател на парламента е сред основателите на партията Сириза. Политическа личност с висок рейтинг. Като министър на вътрешните работи в предишното правителство на Алексис Ципрас, Вутцис защити в парламента закона за отдаване на гръцко гражданство на децата на имигрантите,които са родени в Гърция и критикува политиката на Европа по отношение на бежанците:
Ние имаме различна дълбоко хуманна позиция за хората, които пристигат в Гърция, бягайки от войната и заплахата. Настояваме обединена Европа да промени изцяло стратегията по отношение на бежанците и мигрантите.
Вутцис успя да организира само за пет дни провеждането на референдума. При разцеплението на Сириза застана на позиция срещу крайнолевите, които искаха връщането на драхмата и излизане от Еврозоната. На последните парламентарни избори беше избран за депутат от Атина.
Николаос Вутцис е сред малкото депутати в гръцкия парламент с 35-годишен стаж като строителен инженер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна