Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов защити ръководителя на Военното разузнаване Йордан Бакалов

| обновено на 05.10.15 в 12:18
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов защити ръководителя на Военното разузнаване Йордан Бакалов и обяви, че по негова информация президентът ще наложи вето на текста от закона за Служба "Военна информация", свързан с условията за заемане на поста "директор".

Борисов се позова на своя разговор в петък със съпредседателя на Реформаторския блок Радан Кънев и ситуира развитието на казуса така:

Вето, след това прегласуване на текста след изборите.

На въпрос за начина, по който гласуваха депутатите от ГЕРБ - половината, от които подкрепиха текста "Анти-Бакалов", Борисов каза:

Ще свърши предизборната кампания, ще събера моята парламентарна група, за да видя от какви мотиви са се водили, когато са взели това решение, защото не е тайна, че аз бях човекът, който го предложи на военния министър.

Много изненадващо беше и ще го проверя. И аз чух за друг кандидат, за който не бяха споделили с мен, за този си свой кандидат, така че ще изчакаме да се върнат от кампанията. Аз го харесвам Бакалов и не виждам защо като е военно разузнаването да няма цивилен началник. Той е бил вътрешен министър. Това е човек, който е бил и в комисия "Вътрешна сигурност" в парламента, сиреч, не е някой взет от улицата и сложен. Достатъчно грамотен човек и достатъчно добър, според мен, професионалист, за да се възползваме от неговите качества. 

Бойко Борисов коментира и решението на ВСС за увеличаване на заплатите в съдебната система с икономиите на съдебния бюджет тази година. Възмутено писмо с настояване за прегласуване на решението изпрати до съдебните кадровици онзи ден финансовият министър, когото Борисов подкрепи, но пък се размина в мнението си с министъра на правосъдието Христо Иванов:

А с кои пари да направим сградите им? Считате ли, че заплатите в съдебната система трябва да бъдат по-високи от моята, да речем? Аз управлявам 80 милиарда и се считат по презумпция… Аз мисля, че заплатите в съдебната система, на фона на всички останали заплати, са много високи, каза Борисов. 

Много е лесно едните да викат – това е законът, другите да викат – добре, де, заплатите на учителките… Никъде не води този разговор. Отговорност и на министъра на правосъдието, и на ВСС е да предложи ясна политика, която да позволява в тези реалности на страната да продължи поддържането на високите нива на заплатите, коментира Христо Иванов.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна