Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лечението на тежки заболявания влиза в основния здравен пакет и ще се заплаща изцяло от НЗОК

Лечението на тежки заболявания като инфаркти, инсулти, хипертония, онкозаболяванията и детското и майчино здравеопазване влиза в основния здравен пакет и ще се заплаща изцяло от Здравната каса. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов на дискусия за реформата в здравеопазването. По думите на Москов, критерий  за определяне на пакета, по който ще се лекува пациентът, ще е неговото състояние:
Лечението на тежки заболявания като инфаркти, инсулти, хипертония, онкозаболяванията и детското и майчино здравеопазване влизат в основния здравен пакет и ще се заплащат изцяло от Здравната каса, съобщи министърът на здравеопазването на дискусия за реформата в здравеопазването. По думите на Петър Москов критерий  за определяне на пакета, по който ще се лекува пациентът, ще е спешността:
Не делим в пакетите нещата на това заболяване или на другото заболяване, делим на състояние. Състояние, в което сте и то има нужда от незабавен прием в болница или определен тип терапевтични процедури, или състояние, което позволява отлагане във времето на нашето лечение и... прием в болница. Няма нито нещо страшно, нито нещо, което да ощети пациентите. Напротив, това ще позволи за тежките инвалидизиращи заболявания да има много по ефективен, качествен и добре заплатена медицинска  дейност.

Става ясно, че 60 заболявания попадат едновременно и в основния, и в допълнителния пакет и така според конкретното състояние на пациента ще решава по кой пакет той да приет, като за отложения прием ще има граница на чакане, която още не е фиксирана. Само 5-6 заболявания влизат в допълнителния пакет. Председателят на Лекарския съюз д-р Венцислав Грозев съобщи:

В допълнителния пакет влизат малко клинични пътеки, четири или пет са. Заболяване, което е в основния пакет, но не е животозастрашаващо, да бъде и в допълнителния, но това нещо ще стане вече по преценка на лекуващите лекари. В урологията така, в очните, в хирургията има такива заболявания, ето например една херния.

Допълнителният здравен пакет също ще се финансира от Здравната каса от догодина, но приемът в него е планов. Ако пациентът има допълнително здравно осигуряване, той няма да чака, каза председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев:

20 клинични пътеки излизат от болничната в доболничната помощ, като гастроскопиите и някои очни заболявания. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна