Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел и Оланд призоваха за реформа на ЕС в управлението на еврото, бежанската криза и Шенген

Снимка: БГНЕС

Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Франсоа Оланд призоваха за нова реформа на ЕС в управлението на общата валута, бежанската криза и шенгенските граници. В съвместно изявление пред депутатите в ЕП в Страсбург те подкрепиха отдаването на повече правомощия на Европейската комисия и бързото прилагане на квотите за бежанци.  Меркел заяви:

Голяма част от бежанците обаче променят дневният ред на Европа. Точно сега имаме нужда от повече Европа. Имаме, повече от всякога, нужда  от смелост и единност. Германия и Франция са готови да обединят усилията си. Европейската комисия също показа готовност със своите редица предложения, които сме готови да изпълним. Европейският съвет също работи много интензивно да подобри отношенията си със страните, от които идват бежанците и страните, които са обект на транзит. Няма как поединично да намерим разрешение на кризата с бежанците. Трябва да се обединим и, господин председател на Европейската комисия, благодаря ви, че вие лично се ангажирахте за обединението на силите. Само, когато Европа е обединена ще може да действа затова да се противодейства на трафика на хора.

Промяна на договорите и подсилване на Еврозоната и Шенгенското пространство поиска френският държавен глава Франсоа Оланд:

Франсоа Митеран беше казал, че национализмът означава война. Това предупреждение още важи днес. Дебатът днес е между утвърждаването на Европа и нейния край. Ако не отидем по-далеч, ще се върнем назад и ще предизвикаме края на европейския проект. Затова предлагам засилване на Европейския паричен съюз и Шенгенското пространство.

Предлагам икономическият и паричен съюз, известен като Еврозона, да бъде консолидиран и подсилен цялостно. Да координираме политиките си, да спрем укриването на данъци, да се борим срещу социалния дъмпинг. Нужен е избор на институции които да управляват еврозоната, за да се спазват правилата от желаещите държави. Имаме нужда от засилване и на Шенгенската зона. Възстановяването на вътрешните граници би било трагична грешка. Друга грешка би било да се лъжем, че в сегашното си състояние Шенген може да посрещне огромния миграционен натиск. Помощта за държавите с външни граници минава през установяването на европейска гранична полиция.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени