Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Комисията по досиетата са подадени близо 11 000 архивни единици от военното разузнаване

Снимка: БГНЕС

Председателят на  комисията по досиетата Евтим Костадинов обяви, че само за няколко месеца в Комисията са подадени над 10 800 архивни единици от шефа на Военното разузнаване Йордан Бакалов. Това стана ясно по време на съвместно заседание на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и за контрол на спецслужбите. Шефът на Комисията по досиетата е категоричен, че до края на следващата година ще трябва да бъдат получени окончателно всички архивни единици от военното разузнаване, въпреки спада на темпото на работа.

Да успеем да установим и обявим лица извършващи публични дейности, принадлежност, ако имат такава съответно регистрирана. Не се кара подред предаването на архива, а се вадят от различните съхранения на архива, може би избирателно или по-леките архивни единици се предоставят в момента.

Депутатът от ВМРО Красимир Каракачанов обаче посъветва да се действа по-внимателно с архива на военното разузнаване:

Не знам защо такава голяма гордост е, че сме придобили 10 000 или още 20 000 човека, но това беше единствената ни служба, която натовските ни партньори оценяваха на високо ниво. Интересно ми е, като предадат всичките 30 000 архивни единици, каква ще бъде оценката за състоянието на тази служба, особено в ситуацията, в която от две страни се задават проблеми - от изток и от юг. По-внимателно с архива на военното разузнаване, защото това е единствената ни високо ценена разузнавателна служба...

Депутатитите приеха доклада на комисията, но отправиха и забележка, че той не трябва само да дава статистика, а и да съдържа анализ.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна