Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Вълков: Автоцензурата все по-натрапчиво навлиза в професионалната дейност на журналистите

Снимка: Мария Пеева

Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) ще представи днес резултатите от "Проучване за свободата на словото през 2015 година". Онлайн допитването, осъществено сред 143-ма български журналисти през периода юни - юли 2015 година, се провежда за трети път и тази година поставя фокуса върху свободата на изразяване в регионалните медии.

По отношение на свободата на словото може да се каже, че тази година тя е по-добра в сравнение с предходните, каза в предаването "Преди всички" Илия Вълков, журналист и докладчик на АЕЖ:

Участниците в анкетата казват, че има чувствително подобрение в усещането за свобода на словото. /…/ Оценката, която правим, е с предното ни изследване от 2013-а година. 2013-а беше далеч по-динамична в обществено-политически план, имаше протести, една несигурност. Може би това е повлияло тогава за нагласите за свобода на словото. Тази година е далеч по-стабилна в сравнение с 2013-а година, независимо че пак има избори, пак има едни отношения между политика, бизнес и медии, които формират отново нагласите за свобода на словото.

Илия Вълков каза, че се наблюдава и тенденцията - автоцензурата все по-натрапчиво да навлиза в професионалната дейност на журналистите: 

Всеки втори журналист в анкетата казва, че му е бил оказван натиск. В същото време 72%, т.е. двама от трима посочват, че техен колега е бил обект от натиск от страна на рекламен отдел, издатели, политици или други бизнес организации. Общото усещане за автоцензура е по-голямо от това кой лично се е сблъсквал с този феномен. 

Разговора с Илия Вълков можете да чуете в звукови файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна