Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата избягват тоалетните в училище заради лоша хигиена

От Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания изразиха тревога от факта, че близо 120 хиляди деца не ползват редовно санитарните помещения в училище заради ниска хигиена, липса на топла вода, сапун и тоалетна хартия. Според лекарите това води до заболявания при децата, съобщи Веселина Джамбазова от Асоциацията:

Децата, които страдат от бъбречни заболявания, имат проблем при посещението си на санитарните помещения в училищата. Родителите споделяха, че санитарните помещения не са чисти, поради което децата не искат да ги посещават, в резултат на което много често правят пиелонефрити и различни инфекции и често трябва да посещават болничните заведения. През 2014 година при една от кореспонденциите, които водихме с Министерството на здравеопазването, получихме отговор, че към момента няма действаща наредба, която да регламентира чистотата на санитарните помещения в учебните заведения.

Асоциацията е подготвила проект "Чисти санитарни помещения в учебните заведения", който ще представи пред образователното и здравното министерство.

До края на годината ще се проведат 100 анкети сред родители на различни столични училища, свързани с условията в тоалетните.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна