Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каролин Галван: Световният растеж зависи от реформите за подобряване на иновациите и знанието

Ние не можем да прогнозираме икономическия растеж. Това, което правим в нашия индекс, е да оценим дългосрочните фактори, които създават продуктивност и следователно икономически растеж.

Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Събота 150“ Каролин Галван от Световния икономически форум по повод влиянието на най-големите икономики в световен мащаб над цялостния икономически растеж и проблемите, обвързани с него и допълни:

САЩ са на трето място сред 140 икономики - тя е повлияна изключително много от най-голямата световна криза през последните 10 - 20 години. Китай остава най-конкурентна сред страните от БРИКС и е на 28-мо място, но виждаме, че тя много бързо губи от продуктивността си и трябва да премине към икономика, ориентирана към знанието. Страната трябва да се фокусира върху по-добро образование, либерализация на пазарите, развитие на финансовата си система и на иновациите.

Така че като цяло световният растеж зависи изключително много от това дали тези икономики инвестират в реформи за подобряване на продуктивността си на базата на иновациите и знанието, подчерта Галван.

Според Каролин Галван, забавянето на китайската икономика ще повлияе върху световната, но степента на влияние зависи пряко от степента на нагаждане на големите икономики спрямо свиването на китайския растеж:

В краткосрочен план Китай е ключов играч и намаляването на необходимостта на страната от сурови материали, например, ще повлияе върху региона, а в дългосрочен -  зависи как големите икономики се нагодят към свиването на китайския растеж. Когато погледнем факторите, които вземаме под внимание за нашия индекс, е много малко вероятно китайската икономика да претърпи крах. Тя има фундаменти, които осигуряват конкурентоспособност - например, инвестициите в енергийна инфраструктура. Освен това, до скоро растежът беше много висок, а трябва да имаме предвид и че китайското правителство се подготви за намаляване на икономическия растеж. Управляващите там говорят за "новата китайска норма", което означава, че те ще се нагодят към по-малък растеж от този, който имаха в последните години. И отново подчертавам, че е много важно дали останалите страни ще успеят или не да се справят с новата ситуация, в която Китай няма толкова голям растеж.

При повечето от балтийските страни не виждаме голямо отражение на проблемите в руската икономика и санкциите, допълни още Галван, като подчерта, че Световният икономически форум базира своите предположения на дългосрочни фактори:

Тази година например не сме оценили сериозно влияние върху американската икономика. Германия е най-конкурентната икономика в Европейския съюз. Тя е на четвърто място. При Литва дори има няколко позиции подобрение в класацията.

Нещата при Финландия обаче не стоят по този начин, където големият експортен пазар е именно Русия. Трябва да припомним, че имаше няколко удъра върху важни индустрии за Финландия - информационните технологии. От друга страна, във Финландия има много фактори, които допринасят много за конкурентоспособността й - например, добра публична среда, отлична образователна система и много иновативен и обигран бизнес сектор.


По повод скандалът с Фолксваген и неговото отражение  върху конкурентоспособността на германската икономика, Каролин Галвин обясни, че още е много рано да се каже дали ще има ефект върху икономика на страната:

Много е важно дали в дългосрочен план доверието в индустрията на страната ще бъде върнато. Но пак подчертавам, че Германия е в много добра позиция от гледна точка на конкурентоспособността, защото има добре развита публична среда и силни институции, отлична инфраструктура, много добре развит бизнес и икономика, ориентирана към иновативните продукти. Мисля, че тя ще устои на този удър, но повтарям - изключително важно е дали ще успее да възвърне доверието в индустрията си.


Цялото интервю на Марта Младенова с Каролин Галван чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени