Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изграждането на 5-километров горски път над с. Пастра, Кюстендилско

с. Пастра
Снимка: БГНЕС
В Рила планина започна изграждането на 5-километров автомобилен горски път над село Пастра. Там ще може да минава специализираната техника на пожарната, ще се придвижват екипи при случаи на природни бедствия, пожари, лавини и при други ситуации, които възникват на надморска височина над 2 хиляди метра в планината, съобщиха от Югозападното горско стопанство.

Показателен е случаят с пожара над Рилския манастир това лято, чието овладяване и потушаване продължи месец и в района бяха изпратени над 300 огнеборци, горски работници, военни, доброволци. Според статистиката през последните години такива случаи са 7-8.

Придвижването на екипите е много трудно, затова новият път ще улесни такива гасачески и обходни действия. Пътят ще се ползва и от екипите на горската стража и от охраната на горските масиви срещу бракониери, каза инж. Валисилй Маринковски, зам.-началник на Югозападното горско стопанство.

Изграждането на трасето трябва да завърши за една година, съоръжението струва 1 669 825 лева, като средствата се осигуряват от Фонд "Инвестиции в горите".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна