Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Каракачанов: Военното разузнаване трябва да бъде оглавено от военен

Снимка: БГНЕС
Военното разузнаване би трябвало да бъде оглавено от военен, въпреки че Йордан Бакалов може да е добър шеф. Това заяви в Ловеч заместник-председателят на Народното събрание Красимир Каракачанов. Той посочи, че въпросът с оставката на Бакалов и наложеното от президента вето върху новия закон все още не е обсъждан от парламентарната група на Патриотичния фронт.

Каракачанов каза, че е раздвоен дали Йордан Бакалов, с когото е работил в Комисията по национална сигелност, трябва да остане началник на военното ни разузнаване:

Той би бил добър шеф на военното разузнаване. Това е едната ми позиция, чисто човешката, познавайки го лично.

Според Каракачанов обаче от професионална гледна точка е по-добре начело на военното ни разузнаване да е военен:

Няма как да отидеш при всички шефове на военни разузнавания в НАТО, които са военни, генерали, да обсъждаш военни операции с технология, характерна за тази гилдия и да си на тяхното ниво. Това е проблемът му. Ако бяха го предложили за шеф на цивилното разузнаване - да, той би се справил добре. Има и политически опит, а то е политическото разузнаване, всъщност. Във военното разузнаване според мен ще има съпротива от състава, защото все пак това си е военна структура. Смятам, че един генерал-щабен офицер, заради характера на службата "Военна информация" би се справил по-добре, или би бил приет по-добре, допълни Каракачанов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна