Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота е ден за размисъл и всяка форма на предизборна агитация е забранена

МВР: Създадена е необходимата организация за издаване на удостоверение за гласуване на хората, които нямат лична карта или валидни документи

| обновено на 24.10.15 в 09:23

Събота е ден за размисъл. Забранена е агитацията под всяка форма за партии и кандидати за местната власт. Забранено е и провеждането на социологически проучвания. За нарушения се налагат санкции, припомни говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев.

Тази забрана важи както в деня преди изборите, така и в изборния ден. Санкциите са административни. ЦИК установява само извършеното административно нарушение, а вече компетентен да издаде наказателното постановление за имуществената санкция или за глоба в зависимост от нарушителя - вече се определя от областния управител. Глобите са до 10 хиляди лева стигат в зависимост от това дали е първоначално или повторно и в зависимост от вида на нарушението. От ЦИК казаха още, че денят за размисъл протича нормално и до момента не са подадени сигнали за нарушения.

От МВР съобщават, че е създадена необходимата организация за издаване на удостоверение за гласуване на българските граждани, които нямат лична карта или валидни документи, защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок. Гишетата за документи за самоличност ще работят със специално работно време заради изборите. Необходимо е всеки лично да подаде искане в полицията в събота или неделя от 8.00  до 18.00 часа. Удостоверението ще е валидно само за изборния ден. То се прилага към избирателния списък.

За деня в МВР са постъпили 679 сигнала за нарушаване на изборния процес и 381 сигнала за закупуване на гласове, поясни главният секретар на МВР  главен комисар Георги Костов.

За охраната на близо 12 000 избирателни секции в цялата страна са ангажирани 13 115 полицейски служители.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна