Обработеното месо като наденички, салами или кайма за хамбургери е канцерогенно, обявиха експерти на Световната здравна организация в доклад, съобщи Би Би Си.
Третираното месо е обявено за също толкова вредно за здравето, както и димът от цигари, плутоният, замърсеният въздух и още над 100 фактора, отдавна посочени като причинители на рак.
В същия доклад като "вероятно канцерогенни" са посочени също т.нар. червени меса - телешко, свинско, конско, агнешко, козе и т.н.
Докладът е изготвен от 22-ма учени от 10 страни по поръчка на Международната агенция за проучвания на рака.
Дори ограниченото консумиране на червено месо от 100 гр на ден увеличава риска от рак със 17%, уверява докладът на СЗО.
Би Би Си припомня, че една средна пържола обикновено е 225 грама. Проф. Тим Кей от изследователския център за рака към Университета в Оксфорд заяви:
Това не означава, че трябва напълно да спрете де ядете червено месо, но ако го консумирате в големи количества, трябва да се замислите за намаляване.