Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна дала на Полша документацията за МиГ

Снимка: БГНЕС

Документацията за ремонт на изтребителите МиГ-29 е била предадена на Полша от Украйна, която не е имала право да направи това, съобщи ТАСС, цитирайки генералния директор на Руската самолетостроителна корпорация МиГ Сергей Коротков.

Ние не сме давали никаква документация за ремонт на двигателите и на самолетите. Има протокол, в който е записано, че онази документация, с която днес разполага полската страна, е взета от Украйна. При това е взета доста отдавна. Но Украйна не е имала право да преотстъпва на трети лица интелектуалната собственост на "МиГ". Ние сме удивени - как може да се нарушават правата на компанията, която произвежда тази техника?! - заяви Коротков по телевизия Россия 24. Той напомни, че идната седмица вероятно ще бъде ратифицирано споразумението между Полша и Бългрия за ремонт на самолетите МиГ.

На 22 откомври София се договори с Варшава за ремонт на български самолети руско производство. Корпорацията МиГ предупреди България, че ще спре обслужването на български самолети и ще оспори българо-полското споразумение като нарушаващо правата на производителя. По-рано Коротков изрично увери, че на Полша не е бил даван нито лиценз, нито актуализирана техническа документация за ремонт на самолетните двигатели МиГ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна