Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валерий Тодоров: Стана ясно, че военна победа няма да се търси и не е възможна в Сирия

Не изключвам в Европа да се пренесат и някои от конфликтите между между шиити и сунити

Снимка: БГНЕС

Мисля, че на конференцията за Сирия във Виена се случи един сериозен пробив към по-широк международен диалог.  Включени се безпрецедентен брой страни от Западна Европа, САЩ, съседите на Сирия, на практика – всички заинтересовани, замесени и всички страни с влияние върху конфликта.  Това създава повече доверие, вкарва повече гледни точки, но създава и повече разногласия.

Тук вече, наистина, скоростта, енергичността и силата на влияние ще определят темпото по- нататък. Добър знак е, че следващата среща ще бъде в Париж след две седмици. Това показва, че вече се напипва и пътят по който може и трябва да се търси диалог.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“  журналистът Валерий Тодоров, дългогодишен кореспондент на БНР и БНТ в Москва. Той подчерта, че  от масата на преговорите е отсъствала една важна сила – вътрешната опозиция. Предстои да се дефинират понятията „умерена опозиция“ и „неумерена“, кои са крайностите и кои са терористи, допълни той.

Иран е бил реабилитиран като фактор, който ще оказва силно влияние върху процеса на политическо регулиране, както и върху процеса на умиротворяване, изтъкна Тодоров и допълни:

Стана ясно, че военна победа  няма да се търси и не е възможна в Сирия. Конфликтът вече се вкарва изцяло в политическо русло и ще се търси синхронизиране, балансиране, уточняване на позициите на всички страни, които по един или друг начин влияят върху тази криза.

Преди намесата на Русия  е съществувало предположение, че е възможно да има военен победител в Сирия, изтъкна Тодоров. Вече е ясно обаче, че  ще трябва да се търси политическа победа.  Без усилия от вътре, външна намеса само би увеличавала противоречията между страните в конфликта, изтъкна журналистът.

Участието на  страни като Египет и Иран в преговорите за сирийската криза е знак, че има напредък и някои двустранни разногласия между страните се преодоляват в търсенето на по-общо решение, което да има отражение върху начина на диалог, изтъкна Тодоров. Стоплянето на отношенията между Вашингтон и Техеран е опит да се впрегне влиянието на Иран, както и да се компенсират по-близките отношения на Иран с Русия.

Аз мисля, че борбата с „Ислямска държава“ ще бъде по-дълга, отколкото се очаква. Забелязваме и там вътрешна трансформация, разслояване. Ние и в момента не знаем какво се случва в тези бежански вълни , с онова, което наричаме „преселение“. Какъв е съставът на тези хора, които пресичат нашите граници.  Аз бих обърнал внимание от бежанския проблем и върху един такъв детайл – в момента различни ислямски общности влизат в Европа, пресичат границите ѝ. Не изключвам, ако не се стигне до едно трайно умиротворяване и връщане на примирими граници между шиити и сунити, да се пренесат  някои от конфликтите между тези общности в Европа. Трябва да сме наясно какво се  случва, кой влиза и  с каква цел, защото има икономически емигранти, политически емигранти, а вероятно ще има и спящи клетки, които ще се възбуждат по различен начин по-нататък.

Бежанската криза и конфликта в Сирия са близки проблеми, заяви Тодоров и изтъкна, че в бъдеще всеки, който планира военна операция в която и да е точка на света, трябва да отделя и средства за хуманитарните последствия и хуманитарни операции.

Всяка страна в конфликта в Сирия в момента се опитва да заеме по-добри позиции от политическа или военна гледна точка, за да има по- силни аргументи в бъдещите преговори изтъкна Тодоров и даде пример с решението на САЩ да изпратят 30 до 50 души от специалните си части на терен в Сирия, които да бъдат консултанти и съветници. Русия също активно увеличава присъствието си.

Засега всички страни отричат необходимостта и  ефективността на сухопътна операция, но слабостта и на опозиционните сили, и на правителствените  войски, е един трудно преодолим проблем в конфликта, защото е ясно, че без да се овладеят населените пунктове, които завладяха терористите, без да се възстанови контролът и управлението върху тези територии, няма да има траен мир.

Според журналиста, в момента в конфликта има толкова горещи точки, че сферите на влияние се размиват и в Сирия в момента се прави опит да се установи доколко всяка от страните може да упражнява своето влияние, с какви средства и при какви договорености.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна