Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческа среща между лидерите на Китай и Тайван

| обновено на 07.11.15 в 14:52
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Сингапур се проведе първата в историята среща между лидерите на Китай и Тайван. Китайският президент Си Цзинпин и тайванският му колега Ма Инцзю си стигнаха ръцете в началото на преговорите. И двете страни трябва да уважават ценностите на другите и начина на живот, каза тайванският лидер и описа преговорите като "положителни и приятелски". Китайският лидер от своя страна заяви: Ние сме едно семейство и добави, че срещата отваря историческа глава в отношенията.

Преговорите се състояха на неутрална територия, но не доведоха до сключването на големи договори или споразумения. Връзките между Китай и Тайван започнаха да се подобряват след встъпването в длъжност на Ма през 2008 година. Засилени бяха икономическите и туристически връзки, подписано бе търговско споразумение.

Континентален Китай и остров Тайван прекъсват дипломатическите си отношения през 1949 г., след като националистите на лидера Чан Кайши претърпяват поражение в гражданската война срещу китайската комунистическа партия и се оттеглят на острова. Двете страни не се признават взаимно. Пекин приема Тайван за отцепила се провинция, която един ден ще бъде присъединена.

Много тайвански граждани обаче се опасяват от нарастващото китайско влияние. В тайванската столица имаше протести преди разговорите. Няколко души бяха арестувани на летището в Тайпе.

Държавните медии в Китай приветстваха историческата среща.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени