Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решението на Кремъл да спре полетите до Египет може да доведе до срив на руския туристически пазар

| обновено на 07.11.15 в 11:24
Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия започва евакуацията на своите туристи от Египет. Това стана сред решение на президента Владимир Путин по предложение на ръководителя на руските специални служби. Очаква се през следващите дни Москва да евакуира между 60 000 и 70 000 свои граждани. 

Руския президент Владимир Путин взе това решение след препоръката от директорът на Федералната служба по сигурност Александър Бортников. Експерти и от Великобритания и САЩ заявиха, че най-вероятната причина за инцидента от преди седмица с руския самолет А321 е бомба. За Русия обаче версията за терористичен акт срещу 224 и граждани не е водеща, макар да не се изключва като такава.    

Въпреки това обаче президентът Путин реши да изтегли всички руски граждани от Египет. Още през нощта от Москва за Египет отлетя празен самолет, които днес започва евакуацията на руските туристи от близкоизточна държава. В същото време за Египет не успяха да отлетят 1000 руски туристи, които са платили своите почивки. Забраната ще остане в сила докато трае разследването на катастрофата на Синайския полуостров. Руските туристи в Египет бяха предупредени, че могат да вземат със себе си на борда на самолетите максимално до 10 кг от багажа си, докато останалата част ще бъде транспортирана при специални условия в Москва.                                                                         

Решението на Кремъл да изтегли руските туристи от Египет, не се възприема еднозначно от местните туристически компании, защото те няма да успеят да върнат заплатените вече средства на хората или да пренасочат туристите си към други дестинации. А това може да доведе до срив на руския туристически пазар и вероятно до вълна от фалити на местни компании в този бранш са категорични още финансовите наблюдатели. Руските медии цитират египетския министър на туризма Мохамед Юсеф, че страната му може да загуби 70 процента от доходите си след като руските и британските туристи анулират  на почивките си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна